Ζητείται πολύπτυχο!

Δεκ 7, 2019 | Ελλάδα, Ευρώπη, Ημερολόγια

Μετά από μερικές μέρες στη Θεσσαλονίκη, ήρθε επιτέλους η ώρα να αναχωρήσουμε για Κεντρική Ασία. Είμαστε πλέον εξοπλισμένοι με το κορυφαίο δορυφορικό σύστημα MissionLink της αμερικανικής Thales χάρη στη συνεργασία με την εταιρία Navarino που ήταν χρυσός χορηγός και στο πρώτο μας ταξίδι.

Ως ημερομηνία αναχώρησης έχουμε ορίσει τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, Στα τέλη της ίδιας εβδομάδας σκοπεύουμε να μπούμε στην Τουρκία.

Ένα μόνο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και δεν είναι άλλο από το πολύπτυχο, το Carnet de Passage της FIA. Δεν έχουμε για την ώρα!

Δεδομένου ότι το Iveco φορά ιταλικές πινακίδες, ζητήσαμε πριν από καιρό από το ACI, το Automobile Club Ιταλίας, να μας εκδώσει ένα. Μας ζήτησαν (το περιμέναμε!) εγγυητική επιστολή τραπέζης 18.000 ευρώ, δηλαδή το διπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας του οχήματος (9.000 ευρώ).

Φυσικά δεν έχουμε τόσα χρήματα στην τράπεζα, ούτε μπορούμε να βρούμε τρόπο να δεσμέσουμε τέτοιο ποσό, οπότε προχωρήσαμε σε εναλλακτικές λύσεις.

Πριν το καλοκαίρι ζητήσαμε από την ΕΛΠΑ, η οποία είναι σε καθεστώς πτώχευσης και αναμένεται να κλείσει αργά ή γρήγορα, μήπως μπορέσει να μας εκδόσει πολύπτυχο. Ο προσωρινός Πρόεδρος και φίλος κ. Αγγελος Μπαβέλας ήταν θετικός όπως πάντα να βοηθήσει, έκανε τις επαφές του αλλά δυστυχώς η ΕΛΠΑ δεν έχει το δικαίωμα να εκδώσει πολύπτυχο με ξένες πινακίδες. Πάπαλα!

Όταν είμασταν στη Βουλγαρία, επισκεφτήκαμε ττην τοπική λέσχη στη Σόφια και ζητήσαμε μήπως βγάλουμε καρνέ εκεί αλλά η απάντηση ήταν η ίδια: “μόνο για βουλγάρικα αυτοκίνητα εκδίδουμε”. Κρίμα, μια και η τιμή και η εγγύηση ήταν πολύ λογικές.

Την περασμένη εβδομάδα στείλαμε email στην ADAC στη Γερμανία, από την οποία καλός φίλος και overlander με ελληνικές πινακίδες έβγαλε καρνέ εκεί.

Η Γερμανίδα υπάλληλος μας απάντησε αμέσως, αλλά ήταν σαφής: “δυστυχώς δεν μπορούμε να εκδώσουμε CDP για όχημα με ιταλικές πινακίδες, γι ‘ αυτό πρέπει να ζητήσετε από την ACI”.

Και τώρα τι κάνουμε; Είμαστε λίγο απογοητευμένοι καθώς χωρίς
πολύπτυχο πιθανόν να μην μας επιτρέψουν να βάλουμε το αυτοκίνητο στο Ιράν και στην Ινδία ή ακόμη και στην Ινδονησία.

Χωρίς καρνέ περιπλέκεται η διαδικασία και σε άλλες χώρες (ιδίως στην Αφρική) ενώ σε κάποιες καλείσαι να πληρώσεις εγγύηση ή Laisser Passe έξοδα για να μπεις.

Μιλάμε για ένα πισωγύρισμα για εμάς μια και έχουμε πλέον μόνο δύο επιλογές: να ζητήσουμε καρνέ από την Ελβετική Λέσχη TCS (μας είπαν ότι βγάζει για ιταλικά οχήματα). Το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε όπως είμαστε, με την ιταλική μόνο άδεια, και ό,τι γίνει.

Εξάλλου, περιπέτεια έχουμε μπροστά μας έτσι κι αλλιώς. Εσείς τι θα κάνατε;

https://www.adac.de/reise-freizeit/reiseplanung/fahrzeug-weltreise/carnet-de-passages/english/

 

Share This

Share this post with your friends!