Λεωφορείον ο τρόμος!

από | Μάι 6, 2022 | Άρθρα, Βόρεια Αμερική, Γουατεμάλα

Όλα τα υπεραστικά λεωφορεία της Γουατεμάλας είναι παλιά αμερικανικά σχολικά με πολυκύλινδρους κινητήρες, φανταχτερά χρώματα και μπόλικο φινίρισμα από νίκελ.

κείμενο & φωτογραφίες: Άκης Τεμπερίδης 

Εσωτερικά είναι καθαρά και άνετα (οι ζωντανές κότες φορτώνονται στην οροφή), αλλά τους λείπει ένα στοιχείο εξοπλισμού: οι ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων. Θα το γράψω απλά: στα μισά από τα 170 χιλιόμετρα της διαδρομής προς Κετσαλτενάνγκο, ο οδηγός πήγαινε δίχως αύριο, προσπερνώντας στη roller-coaster εθνική τους πάντες.

Από αριστερά ή δεξιά, ακόμη και σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ στις στροφές οι επιβάτες γλιστρούσαμε δεξιά αριστερά στα καθίσματα, κρατώντας τρεμάμενοι τις χειρολαβές. Και όταν βρισκόταν στο δρόμο μας άλλο λεωφορείο κάναμε πραγματική κόντρα για το ποιος θα φτάσει πρώτος στο επόμενο χωριό και να πάρει τους επιβάτες.

Ομολογώ ότι την πρώτη ώρα φοβήθηκα ότι θα καταλήξουμε στατιστικοί αριθμοί τροχαίων ατυχημάτων της Γουατεμάλας. Σκεφτόμουν πού θα χτυπούσαμε αν δεν έπιαναν τα φρένα στην κατηφόρα και πώς θα μπορούσα να προστατέψω το κεφάλι του παιδιού.

Ευτυχώς, στο δεύτερο μισό της διαδρομής ο οδηγός φάνηκε να ηρέμησε. Κουράστηκε άραγε; Πάντως φτάσαμε αρτιμελείς στο Κετσαλτενάνγκο – ή Σέλα στη διάλεκτο των Μάγια – μία πόλη 180.000 κατοίκων σε υψόμετρο 2.330 μέτρων, χτισμένη κάτω από το ενεργό ηφαίστειο Σάντα Μαρία. Η Σέλα δε βρίσκεται στον τουριστικό χάρτη της χώρας, είναι όμως η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της και αυτή που παράγει το ψωμί και τα οποωρολαχανικά της. Βρεθήκαμε εκεί για να ζήσουμε τη μη τουριστική πλευρά της Γουατεμάλας, ακολουθώντας τη συμβουλή καλού φίλου από τη Νέα Υόρκη.

Μείναμε στο πιο φτηνό ξενοδοχείο που βρήκαμε στο Airbnb με κόστος 9 USD τη νύχτα. Εννέα δολάρια, σωστά διαβάσατε! Και αποδείχτηκε ευχάριστη έκπληξη, καθώς ήταν ένα παραδοσιακό σπίτι στο κέντρο με μεγάλα, καθαρά δωμάτια, wi-fi, κουζίνα, κοινόχρηστες τουαλέτες και τη Σενιόρα Άννα να απλώνει σεντόνια όλη μέρα.

Την εβδομάδα που μείναμε εκεί, την περάσαμε με καθημερινές βόλτες από το Πάρκε Σεντράλ, την κεντρική πλατεία με τη μοναδική στη Γουατεμάλα νεοκλασική αρχιτεκτονική, στο Mercado La Democracia και κάπου ανάμεσα για φτηνό φαγητό σε κάποιο comidor (εστιατόριο). Δε συναντήσαμε κανέναν τουρίστα, με εξαίρεση δύο μαθητές του σχολείου ισπανικών που παρακολούθησε με την ευκαιρία η Αναστασία._A.T.

Share This