Μία ανάσα στη Σόφια

Οκτ 1, 2019 | Βουλγαρία, Ευρώπη, Ημερολόγια

Αν ζείτε στη βόρεια Ελλάδα – ας πούμε στη Θεσσαλονίκη – η Σόφια είναι μόλις 3 ώρες δρόμος, από τον αυτοκινητόδρομο.

Μιλάμε για 300 χιλιόμετρα απόσταση. Κι όμως εμείς χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και 1100 χιλιόμετρα για να φτάσουμε εδώ. Αυτό είναι το The World Offroad – αργό σαν σαλιγκάρι.

Είμαστε τέσσερις μέρες εδώ στη βουλγαρική πρωτεύουσα και μένουμε άνετα άλλες τόσες για δύο λόγους τουλάχιστον: πρώτον, η Σόφια είναι μια βολική. οικονομική και ευχάριστη μεγαλούπολη να τη γυρίζεις. Δεύτερον, έχουμε βρει εδώ ένα κάμπινγκ στα βόρεια της πόλης, με κόστος 10 ευρώ τη μέρα στο οποίο έχουμε παρκάρει το κάμπερ και βρίσκεται δυο βήματα από το σταθμό Lomsko Shose του μετρό. Διαθέτει καυτό νερό, ρεύμα 220V, ένα φιλόξενο ιδιοκτήτη – τον κ. Ιβάν – γρήγορο wi-fi, ευχάριστους γείτονες (όταν ήρθαμε είμασταν μόνοι, τώρα είμαστε 4-5 κάμπερ, Ολλανδοί, Γερμανοί, Αυστριακοί κι εμείς. Και το Lidl είναι δίπλα.

Τι ενδιαφέρον έχει η Σόφια; Είναι ό,τι πρέπει για ατέλειωτες βόλτες. Ξεκινήστε από το Largo, την κεντρική πλατεία στο ένα άκρο της οποίας είναι η βουλγαρική Βουλή και περπατήστε προς τα νότια μέχρι την πεζοδρομημένη λεωφόρο Vitosha – τη Ράμπλα ας πούμε της Σόφιας, όπου έχει αμέτρητα καφέ, εστιατόρια και fast food, καθώς και αρκετούς αρτίστες του δρόμου.

Πριν φύγετε βέβαια από το Largo, επισκεφτείτε τα υπόγεια ευρήματα της Ρωμαϊκής πόλης – της Σαρδικής – πάνω στην οποία χτίστηκε ουσιαστικά η Σόφια. Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να διαχειριστούν και στη Θεσσαλονίκη τα ρωμαϊκά ευρήματα κάτω από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Οι Βούλγαροι τα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο.  

Γενικά στο κέντρο μπορείς να περπατάς για ώρες χωρίς να σε ενοχλήσει τίποτε. Είναι και οικείο το περιβάλλον για εμάς τους Έλληνες, όχι τόσο λόγω αρχιτεκτονικής αλλά λόγω ατμόσφαιρας των μαγαζιών. Μπορείτε να πάρετε το τραμ – που μας θύμισε εκείνο της Λισαβώνας – ή το πολύ πρακτικό μετρό που αποτελείται από δύο γραμμές (κόκκινη και μπλε) οι οποίες διασταυρώνονται στη στάση Serdika και στα βόρεια η μία αποτελεί συνέχεια της άλλης.

Δεν χρειάζεται αν σας δώσουμε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή τι να προσέχετε μια και δεν έχει κινδύνους αυτή η πόλη, τουλάχιστον αν δε νυχτοπερπατάτε όπως εμείς. 

Οι ντόπιοι δεν είναι οι πρόσχαροι τύποι αλλά είναι ήσυχοι άνθρωποι γενικώς, ευθείς που κοιτάνε τη δουλειά τους και δεν θέλουν να σου πουλήσουν τίποτε για το τίποτε.

Η κουζίνα είναι πολύ κοντά στη δική μας και υπάρχει τεράστια ποικιλία. Τι θέλετε; Τουρκικό ντονέρ ή ελληνικό γύρο στα όρθια; Burger και steaks, πιτσερίες, κινέζικο Wok ή γιαπωνέζικο Sushi; Τα πάντα έχει εδώ γι’ αυτό και δύσκολα θα χρειαστείτε να προσφύγετε σε ένα από τα πολλά McDonalds και KFC.

Οι τιμές είναι καλές – διάβασα ότι το 2013 η Σόφια είχε ανακυρηχτεί ως η φτηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δεν είναι στη μισή τιμή όλα σε σχέση με την Ελλάδα αλλά είναι οικονομικά: σήμερα δώσαμε 17 ευρώ για τρεις πίτσες ιταλικές στου Φράνκο, δίπλα στη λεωφόρο Βίτοσα. 

Υπάρχουν επίσης μεγάλα εμπορικά κέντρα – όπως εξάλλου και στη Φιλιππούπολη και αλλού, με συμπαθητικές τιμές, όχι όμως κελεπούρι αν μιλάμε για ρούχο και παπούτσι. Εμπορικό υπάρχει στο Largo – το περίφημο Tzum (μου θύμισε εκείνο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας) και ένα στα νότια της πόλης στο σταθμό Βίτοσα του μετρό. Τέρας.

Αύριο θα αναχωρήσουμε για Ρουμανία, μέσα από ορεινούς δρόμους πάντα. Μείνετε κοντά μας!  

Share This

Share this post with your friends!