Μία ποδηλατάδα στη Βαρσοβία

από | Αυγ 21, 2020 | Ευρώπη, Ημερολόγια, Πολωνία

Οι μεγάλες πόλεις είναι συνήθως το αναγκαίο κακό στο ταξίδι μας. Από τη μία μας ταλαιπωρούν: πού θα κοιμηθούμε, πού θα αφήσουμε το αυτοκίνητο με ασφάλεια ώστε να γυρίσουμε την πόλη, πού θα πετάξουμε τα “νερά” μας και πού θα βρούμε νερό για τα τεπόζιτά μας; Τα εύκολα γίνονται δίσκολα. 

Από την άλλη, οι μητροπόλεις μας είναι χρήσιμες, καθώς εκεί μπορούμε να ψωνίσουμε καλύτερα ή να κάνουμε σέρβις στο αυτοκίνητο. Μας δίνουν μάλιστα εικόνες και εμπειρίες που δεν βρίσκουμε στην επαρχία. Ουσιαστικά μας κάνουν να πιάσουμε τον παλμό μιας χώρας. 

Πράγματι, αν δεν είχαμε πάει στην Κρακοβία και στην Βαρσοβία, η μόνη ανάμνηση που θα είχαμε από την Πολωνία θα ήταν ατέλειωτα χωράφια και σχετικά αδιάφορες μικρές πόλεις. 

Μπήκαμε στη Βαρσοβία χωρίς να έχουμε σπουδάσει ιδιαίτερα την πόλη. Βρήκε ένα πάρκινγκ κεντρικό στην εφαρμογή park4night η Βούλα και φτάσαμε γρήγορα. Ούτε κίνηση ούτε κολλήματα. Το πάρκινγκ ήταν στο κεντρικό πάρκο της πόλης, 10’ από τη γραφική οδό Nowy Swiat που οδηγεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου.

Μάλιστα είχε security εκεί ακριβώς για τα γυρίσματα μίας κινηματογραφικής ταινίας, οπότε αισθανθήκαμε μεγάλη ασφάλεια να αφήσουμε το Iveco μόνο του. 

Οι φωτογραφίες που βλέπετε εδώ είναι από δύο εξορμήσεις μας, πάντα με τα Bottecchia ποδήλατά μας. Μία οι τρεις μας το ένα απόγευμα και μία μόνος του ο Άκης πιο αργά το βράδυ. 

Η Βαρσοβία αποδείχθηκε μία έκπληξη. Ξεκινώντας από την Nowy Swiat και τις παρόδους της, έχει πάρα πολλά μαγαζιά για φαγητό από όλον τον κόσμο, αλλά και Πολωνέζικα Restoran για όλα τα βαλάντια. Η μικρή μας ζήτησε να φάει σούσι και είχε 5-6 επιλογές σε 3 τετράγωνα. Είχε και βιετναμέζικα και κινέζικα και ιταλικά και τα πάντα, ακόμη και μαγαζιά με νόμιμη ινδική κάνναβη.

Αντίστοιχα πολλά είναι και τα καφέ. Στο ιστορικό κέντρο είναι ακόμη πιο γραφικά με αποκορύφωμα την πλατεία της αγοράς στην παλιά πόλη (Rynek Starego Miasta Warszawa), η οποία μας θύμισε ιδιαίτερα ιταλική piazza.  

Από εκεί μπορείς να συνεχίσεις μέχρι τον ποταμό Βίστουλα και να επιστρέψεις από τον ποδηλαρόδρομο που διατρέχει όλη την όχθη. Αυτή είναι μία όμορφη διαδρομή όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Από εκεί μπορείτε να καταλήξετε στο κέντρο επιστημών Κopernik το οποίο θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα παιδιά σας. Η Αναστασία δεν ήθελε να βγει από μέσα, μετά από μισή μέρα παιχνίδι εκεί μέσα.  

Το βράδυ – καθημερινή ήταν – από τις 10 και μετά είδαμε να αδειάζει σιγά σιγά το κέντρο. Όμως ήταν όμορφα.

Η παλιά πόλη αδειάζει μάλλον νωρίτερα, ίσως επειδή είναι λιγότερο φωταγωγημένη. Σε ένα μαγαζί είχε ζωντανή μουσική. Στην πλατεία του Βασιλικού κάστρου είχε ακόμη μικροπωλητές, ζογκλέρ και μουσικούς του δρόμου. 

Να τονίσω εδώ ότι σε μία πόλη σαν τη Βαρσοβία το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι το αυτοκίνητο. Αν δεν έχεις δικό σου ποδήλατο, μπορείς να νοικιάσεις μέσα από ειδική εφαρμογή.

Επίσης, μπορείς να νοικιάσεις ηλεκτρικό BMW i3 μέσα από τη εφαρμογή Innogy Go!. Θέλει μόνο πιστωτική κάρτα, δίπλωμα και 10΄διαδικασία για να εγγραφείς στο σύστημα. Το κόστος είναι περίπου 0,33 ευρώ (1,49 Zloty) το λεπτό οδήγησης. 

Share This

Share this post with your friends!