Μια βόλτα στην Πέργαμο

Ιαν 25, 2020 | Ασία, Ημερολόγια, Τουρκία

Φυσικά όσοι επισκέφτονται όλα αυτά τα χρόνια τη σύγχρονη Πέρμαμο – Μπέγκαμα για τους Τούρκους – το κάνουν για να δουν τα καλοδιατηρημένα αρχαία στα πέριξ της. 

Η πόλη αυτή χάρισε το όνομά της στην περγαμηνή και στον κόσμο της αρχαιότητας ένα θαυμάσιο υλικό για γραφή, μακράν πιο οικονομικό από τον πάπυρο της Αλεξάνδρειας. Είναι η γενέτειρα του ιατρού Γαληνού και έδρα του Ασκληπιείου, κι όμως σήμερα δεν αποπνέει τουριστίλα. 

Το Ασκληπιείο βρίσκεται ακριβώς έξω από την πόλη και η αρχαία Ακρόπολη στην κορυφή του παρακείμενου λόφου – όπου μπορείς να φτάσεις είτε με τελεφερίκ είτε με το αυτοκίνητο. Όμως το κέντρο μοιάζει ανέπαφο από τις ορδές των τουριστικών λεωφορείων, τουλάχιστον τώρα το χειμώνα. Δεν θυμάμαι να είδαμε πάνω από 5 τουρίστες και αυτούς με δικά τους αυτοκίνητα. 

Εμείς κατασκηνώσαμε σε ένα σκονισμένο πάρκινγκ δίπλα στην κόκκινη Βασιλική (Σεράπειο) και την επόμενη μέρα περπατήσαμε στην πόλη και στο Ακληπιείο για αρκετές ώρες. Πολύ νωρίς το πρωί, σηκώθηκα με έναν παγωμένο ήλιο, άφησα τα κορίτσια να κοιμούνται και βγήκα μία βόλτα στην παλιά πόλη που μοιάζει αφημένη στην τύχη της. 

Φτωχή, με μισογκρεμισμένα παραδοσιακά σπίτια που επειγόντως χρειάζονται ανακατασκευή και μόλις 2-3  μικρά ξενοδοχεία, εκεί όπου κάλλιστα θα μπορούσε να χτυπά η καρδιά της πόλης, ειδικά για τους νέους. Μου θύμισε την παλιά πόλη της Ξάνθης σε ρυμοτομία και αρχιτεκτονική αυτή η πλευρά της Περγάμου αλλά από εκεί και πέρα καμία σχέση. 

Στην Ακρόπολη πήγαμε με το αυτοκίνητο αλλά δεν μπήκαμε. Ομολογώ ότι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν μας ενθουσιάζουν συνήθως (έχουμε επισκεφτεί πολλούς σε όλο τον κόσμο!), όμως περπατήσαμε στο Ασκληπιείο που ήταν εντυπωσιακό μέσα στη μοναξιά του. Είμασταν σχεδόν μόνοι μας και θα μπορούσαμε να διαλογιστούμε εκεί μέσα – βοηθά και το περιβάλλον (αν και δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένα στρατόπεδο). 

Το μεσημέρι, βρήκσμε ένα εξαιρετικό και φθηνό τοπικό εστιατόριο (Altin Kepce) με καλό μαγειρεμένο φαγητό, φυσικό Αϊράν και εξαιρετικά κεφτεδάκια στα κάρβουνα (köfte). Προς στιγμήν σκεφτήκαμε μήπως να μέναμε για δεύτερη νύχτα στην πόλη, όμως η Σμύρνη είναι τόσο κοντά που τελικά αναχωρήσαμε. Τη συνιστούμε ανεπιφύλακτα την Πέργαμο. 

Διαβάστε περισσότερα για την Πέργαμο στην ελληνική wikipedia

Share This

Share this post with your friends!