Μια ματιά στα Δαρδανέλλια

Ιαν 22, 2020 | Ασία, Ημερολόγια, Τουρκία

Δύο νύχτες μείναμε στα Δαρδανέλλια, ή στο Τσανάκαλε, όπως το λένε οι Τούρκοι.

Το μεγαλυτερο λιμάνι του Ελλησπόντου ήταν πεδίο της μάχης των Δαρδανελλίων το 1915 και παραμένει σήμερα ένα από τα πιο στρατηγικά θαλάσσια περάσματα στον κόσμο.

Φτάνοντας στα Δαρδανέλλια βρήκαμε εύκολα πάρκινγκ σε μια ήσυχη γειτονιά αλλά το ίδιο βράδυ φύγαμε από εκεί, μια και εμφανίστηκε ένας μεθυσμένος ντόπιος και άρχισε να μας ενοχλεί.

Του φερθήκαμε καλά, δίνοντάς του κάτι να φάει, αλλά ήθελε χρήματα. Ευτυχώς σε λίγα λεπτά κατέφθασε η αστυνομία και τον έδιωξε ευγενικά χωρις καν να τον συλλάβει. Με ένα νεύμα τους είπαμε “ταμάμ” – δηλαδή όλα ΟΚ – όταν έφτασαν. Ποιος τους είχε ειδοποιήσει; Μάλλον ένας ρεσεψιονίστ από το απέναντι ξενοδοχείο.

Μετακινηθήκαμε λοιπόν και διανυκτερεύσαμε δωρεάν στο πάρκινγκ δίπλα στο κανάλι με τις βάρκες. Να τονίσουμε εδώ ότι παρά το συγκεκριμένο επεισόδιο αισθανόμαστε ασφαλείς στην Τουρκία, ακόμη κι όταν διανυκτερεύουμε μέσα σε πόλεις.

Τώρα, αν θέλετε να διαβάσετε για την ιστορία των Δαρδανελλίων, ορίστε ο σύνδεσμος Wikipedia στα ελληνικά:

https://el.wikipedia.org/wiki/Τσανάκκαλε

Αυτό που θέλω να σας γράψω είναι ότι το σημερινό Τσανάκκαλε είναι μία ζωντανή πόλη 190.000 κατοίκων που αξίζει να μείνετε για ένα διήμερο αλλά όχι παραπανω.

Πρώτον, είναι το καλύτερο σημείο για να κόβετε την κίνηση των φορτηγών πλοίων από το Αιγαίο στην Προποντιδα (θάλασσα του Μαρμαρά σήμερα) και εκεί στη Μαύρη Θάλασσα μέσω Βοσπόρου.

Η παραλία είναι ευχάριστη για περπάτημα με αρκετά καφέ και εστιατόρια. Η παλιά αγορά βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Δεν είναι μεγάλη αλλά ευχάριστη και πλούσια σε προϊόντα.

Για φαγητό σας προεείνουμε ένα από τα ταβερνάκια που προσφέρουν σαρδέλα (sardalya) ή άλλα ψαρικά στο πιάτο ή και σε ψωμάκι σε πολύ χαμηλές τιμές – από 10 έως 25 τουρκικές λίρες. Μιλάμε για φρέσκο ψάρι.

Πίσω στην παραλία θα πέσετε πάνω στον τεράστιο ξύλινο Δούρειο Ίππο που πρέπει να είναι ό,τι πιο κοντινό στον αυθεντικό που περιέγραφε ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Είναι μαϊμού φυσικά – όπως κι εκείνος στον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας – αλλά Χόλιγουντ – μαϊμού και είναι πολύ εντυπωσιακό.

Ο συγκεκριμένος Δούρειος Ίππος είναι αυτός που φτιάχτηκε για την ταινία “Τροία” του 2004 και ειναι δώρο της παραγωγής στην πόλη.

Να σας πω τώρα εδώ ότι πριν φτάσουμε στο Τσανάκκαλε, πέσαμε πάνω στην υπό κατασκευή γέφυρα που θα ενώσει τα Δαρδανέλλια στις 21 Μαρτίου του 2021, επέτειο της μάχης της Καλλίπολης.

Όταν ολοκληρωθεί, διαβάσαμε ότι θα είναι η μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο με άνοιγμα 2023 μέτρων. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος μια και το 2023 η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει τα 100χρονά της.

Share This

Share this post with your friends!