Πού βρίσκουμε νερό και πού πετάμε τις ακαθαρσίες και τα σκουπίδια μας; Αυτά είναι τα θεμελιώδη, καθημερινά ζητήματα για κάθε ταξιδιώτη.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Quattroruote, Απρίλιος 2021
κείμενο & φωτογραφίες: Άκης Τεμπερίδης
Πώς ετοιμάζουμε καθημερινά το Iveco για ταξίδι; Πώς οδηγούμε; Πού κοιμόμαστε; Πώς βρίσκουμε πόσιμο νερό; Τι κάνουμε με την αποχέτευση; Πώς ζεσταινόμαστε και δροσιζόμαστε; Πώς συμβιώνουμε τρεις άνθρωποι τόσον καιρό; Πώς συνδεόμαστε στο διαδίκτυο;
Ο συνοπτικός αυτός οδηγός επιβίωσης είναι το απόσταγμα εμπειρίας τριών χρόνων και είναι γραμμένος σε πρώτο πρόσωπο – περιγράφει δηλαδή τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του The World Offroad.
ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
- Που ανεφοδιαζόμαστε με νερό; Οι επιλογές είναι οι εξής με τη συγκεκριμένη σειρά: φυσικές πηγές, κοινόχρηστες βρύσες, πρατήρια καυσίμων, camping, τουριστικές επιχειρήσεις και τέλος σπίτια.
- Όταν ζητάμε νερό από ιδιώτες, προσφέρουμε ένα συμβολικό ποσό: για 100 λίτρα, 2 € περίπου στην Ευρώπη.
- Αν το τρεχούμενο νερό είναι αμφίβολης προέλευσης, έχουμε πάντα ένα 10λιτρο δοχείο ξεχωριστά.
- Στο Iveco διαθέτουμε δύο τεπόζιτα συνολικής χωρητικότητας 120 λίτρων.
- Ύστατη λύση η αγορά εμφιαλωμένου, πάντα στη μεγαλύτερη δυνατή συσκευασία (5-10 λίτρα) για περιορισμό των πλαστικών. Σε τρίτες χώρες (Αφρική, Ασία), το εμφιαλωμένο νερό είναι συνήθως μονόδρομος.
- Πριν παρκάρουμε για καιρό το αυτοκινούμενο, αδειάζουμε πάντα τα δοχεία νερού.
- Στο ταξίδι, κρατάμε συνήθως κλειστό το δοχείο των «γκρίζων» νερών (κουζίνας, μπάνιου, δηλαδή σαπούνι και έλαια) και το αδειάζουμε, είτε σε οργανωμένους χώρους (camping, rest areas, πρατήρια), είτε σε χώρους με μπάζα ή χώμα. Ποτέ δίπλα σε ακτές, ποτάμια και λίμνες.
- Για την κασέτα των «μαύρων» νερών της τουαλέτας: το μεγάλο δίλημμα είναι, προσθέτουμε χημικό υγρό ή όχι;
- Για χρήση στις διακοπές και εφόσον μένουμε σε οργανωμένο camping, προτιμότερη είναι η χρήση χημικού υγρού (75 ml/10 λίτρα). Για λόγους υγιεινής και οσμών. Τότε αδειάζουμε την κασέτα μόνο σε ειδικούς χώρους αποχέτευσης.
- Για μακροπρόθεση χρήση και όταν δε χρησιμοποιούμε οργανωμένο camping, προτιμότερη είναι η αποφυγή χημικών αλλά με συχνότερο άδειασμα του δοχείου, αν είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση. Και συχνότερος καθαρισμός του. Το άδειασμα μπορεί να γίνει και σε απόμερα σημεία στη φύση, μακριά από ακτές, ποτάμια και λίμνες και σε απόσταση από κατοικημένες περιοχές.
- Τα σκουπίδια μας τώρα: σίγουρα είναι λιγότερα από ενός μέσου σπιτικού, όμως δεν παύουμε να μολύνουμε το περιβάλλον με πλαστικό, χαρτί και μέταλλο. Κάνουμε διαχωρισμό γενικών απορριμμάτων με πλαστικό – γυαλί και μέταλλο ενώ προσπαθούμε να περιορίζουμε τα πλαστικά μπουκάλια στο ελάχιστο. Αυτό είναι σχετικά εύκολο στην Ευρώπη (όπου δεν έχουμε αγοράσει πλαστικό μπουκάλι εδώ και 9 μήνες), είναι όμως σχεδόν αδύνατο στην Αφρική, για παράδειγμα, όπου το τρεχούμενο νερο δεν είναι συνήθως ασφαλές, ιδίως μέσα στις πόλεις.
Ακολουθεί ο Οδηγός Επιβίωσης #6 με θέμα την Καθαριότητα και την Υγιεινή.