Οδηγός επιβίωσης #8: ακραίες καιρικές συνθήκες

από | Απρ 8, 2021 | Άρθρα, Ευρώπη, Νορβηγία

Τι μέτρα παίρνουμε πριν πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν και όταν βρέχει ή φυσά δυνατός αέρας; 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Quattroruote, Απρίλιος 2021
κείμενο & φωτογραφίες: Άκης Τεμπερίδης

Η ζωή σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι συναρπαστική όταν αφορά καλοκαιρινές διακοπές και μόνο. Τι γίνεται όμως όταν ζεις μόνιμα σ’ αυτό χειμώνα – καλοκαίρι και μάλιστα στα πέρατα του κόσμου; Θέλει τρόπο για να διαβιώνεις, να συμβιώνεις και να επιβιώνεις μόνιμα πάνω σε τέσσερις τροχούς.

Πώς ετοιμάζουμε καθημερινά το Iveco για ταξίδι; Πώς οδηγούμε; Πού κοιμόμαστε; Πώς βρίσκουμε πόσιμο νερό; Τι κάνουμε με την αποχέτευση; Πώς ζεσταινόμαστε και δροσιζόμαστε; Πώς συμβιώνουμε τρεις άνθρωποι τόσον καιρό; Πώς συνδεόμαστε στο διαδίκτυο;

Ο συνοπτικός αυτός οδηγός επιβίωσης είναι το απόσταγμα εμπειρίας τριών χρόνων και είναι γραμμένος σε πρώτο πρόσωπο – περιγράφει δηλαδή τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής του The World Offroad.

ΑΚΡΑΙΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  

  1. Σε χειμερινές θερμοκρασίες απομονώνουμε την καμπίνα οδήγησης από την κάψουλα διαβίωσης (με ξύλινη πόρτα εμείς ή κουβέρτα fleece).
  2. Καλύπτουμε τους σωλήνες αποχέτευσης και παροχής νερού με υλικό
  3. Σε πολικές θερμοκρασίες καλύπτουμε τις μπαταρίες και τη φιάλη υγραερίου με υαλοβάμβακα.
  4. Κρατάμε ανοιχτό το δοχείο των γκρίζων νερών ώστε να μην παγώνουν.
  5. Ανάβουμε τον καυστήρα θέρμανσης του νερού για 10’ πριν εκκινήσουμε τον κινητήρα κάθε πρωί.
  6. Κλείνουμε τα blind των παραθύρων για λιγότερη απώλεια θερμότητας τον χειμώνα.   
  7. Το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της ημέρας αφήνουμε το αυτοκινούμενο στη σκιά με ανοιχτά παράθυρα, ώστε να διατηρείται δροσερό εσωτερικά.
  8. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τους χειμερινούς μήνες είναι υποχρεωτική η χρήση χειμερινών ελαστικών ή τεσσάρων εποχών (M&S). Και αντιολισθητικών αλυσίδων.
  9. Σε δυνατό άνεμο παρκάρουμε το κάμπερ κόντρα στην κατεύθυνσή του για καλύτερη αεροδυναμική και λιγότερες αναταράξεις στο εσωτερικό.

Ακολουθεί ο Οδηγός Επιβίωσης #9 με θέμα τη Διαχείριση Ενέργειας

Share This