Παράδεισος για χίπις και σερφίστες

από | Δεκ 12, 2022 | Άρθρα, Βόρεια Αμερική, Μεξικό

Στην κοιλάδα της Οαχάκα μείναμε πέντε μέρες και θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη εκεί, αλλά θέλαμε να προχωρήσουμε. Πήραμε λοιπόν την παλιά εθνική 131, την οποία θυμόμουν από την προηγούμενη φορά με το Land Rover.

Άλλος ένας δρόμος – τρενάκι του τρόμου. 260 χιλιόμετρα – εξήμισι ώρες την υπολογίζει το google. Πολύ αισιόδοξο. Εμείς χρειαστήκαμε δέκα περίπου, σε δύο διαφορετικές μέρες. Σε κάποια σημεία ο δρόμος γινόταν χωμάτινος γεμάτος λακούβες και νεροφαγώματα στην άκρη που έμοιαζαν σα να θέλουν να καταπιούν το Iveco. Τελικά, φτάσαμε εξουθενωμένοι αλλά σώοι στο Πουέρτο Εσκνονδίδο και το πρώτο που κάναμε ήταν μία βουτιά σε ένα από τα λιμανάκια του, το “αγγελάκι” (Anjelito).

Το Πουέρτο Εσκονδίδο πρωταγωνιστούσε σε μία από τις πιο δημοφιλείς – και σέξι – μεξικανικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, το Y tu mamá también. Δεν ξέρω αν ευθύνεται ο εφηβικός ερωτισμός της ταινίας, το κλίμα στην ακτή αυτή του Ειρηνικού ή τα ιδανικά για σερφ κύματα, πάντως το “κρυμμένο λιμάνι” έχει τραβήξει πολύ κόσμο από Καναδά και ΗΠΑ. Όχι μόνο τουρίστες, αλλά και χειμερινούς κατοίκους. Κι αυτό σε ένα απομονωμένο γεωγραφικά μέρος με μικρό αεροδρόμιο, το οποίο οι ντόπιοι θεωρούν κάτι σαν “άγρια δύση”.

Συνεχίζοντας από την ακτή του Ειρηνικού προς τα ανατολικά, συναντήσαμε κι άλλα θέρετρα κομμένα και ραμμένα για gringos. Τα προσπεράσαμε αδιάφορα και μπήκαμε στην Τσιάπας, αφού διασχίσαμε το πιο ανεμοδαρμένο σημείο του Μεξικού, τη La Ventosa – όνομα και πράγμα. Διόλου τυχαία για δεκάδες χιλιόμετρα συναντάς εκατοντάδες ανεμογεννήτριες σε ένα αδιάφορο κατά τ’ άλλα τοπίο.

Η Τσιάπας είναι άλλος κόσμος. Πρασινίζει ο τόπος στα υψίπεδα και η φύση αρχίζει να ξεσπαθώνει. Καταρράκτες παντού, ένα μεγαλειώδες φαράγγι έξω από την άσχημη σχετικά πρωτεύουσα Τούξτλα Γκουτιέρες και η ατέλειωτη ανηφόρα μέχρι τα 2200 μέτρα, όπου βρίσκεται το Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας. Αγαπημένο επίσης από το 2009. Βρήκαμε μάλιστα φίλους overlanders με δικά τους παιδιά εδώ και λέμε να μείνουμε παρέα όλοι μαζί σε ένα εκπληκτικό κάμπινγκ.

Ο επόμενος μήνας μπορεί να είναι ο τελευταίος μας στο Μεξικό, όμως αναμένεται ο πιο συγκλονιστικός, με πολλή ζούγκλα, πολιτισμό Μάγια, σενότες, Γιουκατάν και ίσως ένα αεροπορικό ταξίδι – έκπληξη στο μεγάλο μας ταξίδι. Καλά ταξίδια να έχουμε όλοι με τη νέα χρονιά! 

Share This