Πότε μπήκατε στη Νορβηγία;

από | Νοέ 25, 2020 | Ευρώπη, Ημερολόγια, Νορβηγία

Σήμερα συναντήσαμε επιτέλους ταξιδιώτες – ήταν η τρίτη φορά εδώ και δυόμισι μήνες στη Σκανδιναβία.

Ένα ζευγάρι από τη Γερμανία, φίλοι φίλων μας, με ένα θηριώδες 4×4 φορτηγό με 15λιτρο κινητήρα 450 ίππων, αυτόματο κιβώτιο και ένα πραγματικό σπίτι από πίσω με ηλεκτρική κουζίνα, χάρη στις 25 kWh από μπαταρίες λιθίου – ενέργεια που επαρκεί για να κινήσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο για 150 χιλιόμετρα περίπου.

Δεν έχουμε φωτογραφίες από τους ανθρώπους ούτε αναφέρουμε τα ονόματά τους, καθώς κρατούν χαμηλό προφίλ και δεν θέλουν δημοσιότητα. Είναι κι αυτοί σαν κι εμάς χωρίς παιδί αλλά με σκύλο. Εργάζονται δηλαδή από το δρόμο εδώ και χρόνια και δεν άντεξαν φέτος να μείνουν πίσω στη χώρα τους, οπότε αποφάσισαν να περάσουν το χειμώνα στη Νορβηγία. Τους βρήκαμε σε ένα καταπληκτικό πάρκινγκ με θέα σε ένα φιορδ παρκαρισμένους. Τα είπαμε για λίγη ώρα και αναχωρήσαμε καθώς νύχτωνε και θέλαμε να προχωρήσουμε.  

Λίγο έξω από το χωριό Sorkjosen, βρήκαμε έναν ορεινό, αδιέξοδο δρόμο με ένα πάρκινγκ και είπαμε να μείνουμε εκεί. Μέχρι το βράδυ ήταν 2-3 ντόπιοι που έκαναν ορεινό σκι στην περιοχή.

Ενώ ετοιμάσαμε να κοιμηθούμε, είδαμε φώτα απ’ έξω. Περιπολικό της Politiet. Τρεις αστυνομικοί, νέοι με τις τέλεια εφαρμοστές στολές τους και μάσκα στα πρόσωπα, μας ζήτησαν τα διαβατήρια, μας ρώτησαν πότε μπήκαμε στη χώρα, έλεγξαν τα διαβατήρια στο σύστημα και στη συνέχεια μας εξήγησαν το λόγο για τον οποίο μας έκαναν έλεγχο. 

Λόγω Covid-19 ήθελαν να μάθουν πότε είχαμε μπει στη χώρα. Αφού τους δείξαμε το περίφημο SMS “Welcome to Norway” της 18ης Οκτωβρίου και ρώτησαν γιατί η μικρή έχει διαφορετικό επίθετο – Temperidou αντί Temperidis – μας ευχήθηκαν “μείνετε ασφαλείς” και μας καληνύχτησαν.

Ο ένας αστυνομικός, μάλιστα, μας είπε ότι έρχεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και ότι φέτος – μετά το πρώτο lockdown – είχε έρθει και η μητέρα του. “Ήταν τυχερή που πρόλαβε και έκανε διακοπές”, μας είπε.  

Ρώτησα φυσικά τον politimman τι θα γινόταν αν τους λέγαμε ότι είχαμε μπει την ίδια μέρα στη Νορβηγία και η απάντηση ήταν η εξής: “αν δεν είχατε κάνει PCR test το πολύ 72 ώρες πριν την είσοδό σας από “κόκκινη” χώρα (και η Φινλανδία είναι πλέον “κόκκινη” ενώ η Σουηδία ήταν και όλο τον προηγούμενο καιρό), θα σας συνοδεύαμε πίσω στα σύνορα μέσα στη νύχτα”.

Όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα δεν είναι αστεία πουθενά τέτοια εποχή. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα όσο δεν αλλάζουμε χώρα αλλά από τη στιγμή που θα μπούμε – για παράδειγμα – στη Σουηδία – όπως είναι τα πράγματα σήμερα τουλάχιστον – θα έχουμε πρόβλημα στην επόμενη χώρα, δηλαδή τη Δανία. Όμως αυτό δεν θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε τώρα.

Η σκέψη μας είναι αν θα πρέπει να κάνουμε δήλωση στην αστυνομία, πριν υπερβούμε την παραμονή των 90 ημερών στη Νορβηγία, όπως μας συμβούλευσε ο Γερμανός overlander. Θα το σκεφτούμε κι αυτό… 

Share This

Share this post with your friends!