Σταμάτα. Πάρε ανάσα. Σκέψου. Πράξε.

από | Μαρ 10, 2020 | Ασία, Ημερολόγια, Τουρκία

Δεν πρόκειται κατ’ ανάγκην για πρόσκληση σε διαλογισμό αλλά για βασικό μάθημα που πήρα όταν ξεκίνησα καταδύσεις πριν από χρόνια.

Ισχύει όταν αγχωθείς στο βυθό για οποιοδήποτε λόγο, ζαλάδα, άγχος απώλεια προσανατολισμού ή του συντρόφου σου.

Νομίζω ότι αυτή είναι και η καλύτερη συμβουλή για όλους μας αυτές τις μέρες τις σχεδόν-επιδημίας του κορονοϊού. Για τον καθένα μας. Για την ώρα δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε πέρα από το να μην κάνουμε και να μην λέμε μαλακίες (τουλάχιστον δημοσίως). Απλά ηρεμήστε. Μείνετε σπίτι.

Ξεχάστε για λίγο τη δουλειά και τα λεφτά. Εργαστείτε από το σπίτι αν γίνεται. Δείτε κάποιες καλές ταινίες. Διαβάστε επιτέλους τα βιβλία που δεν τελειώσατε (ή αρχίσατε) ποτέ. Τηλεφωνήστε φίλους με τους οποίους είχατε χαθεί για καιρό. Αφιερώστε χρόνο στην οικογένειά σας.

Όλα αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν έτσι ακριβώς για τη νομαδική μας οικογένεια αλλά κατά κάποιον τρόπο κάνουμε κι εμείς κάτι τέτοιο αυτές τις μέρες. Είματε ακόμη στην Τουρκία, κινούμαστε με αργούς ρυθμούς ενώ σκεφτόμαστε και συζητάμε μεταξύ μας πώς θα προχωρήσουμε.

Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα δεν μπορούμε να μπούμε στο Ιράν. Ούτε στο Τουρκμενιστάν. Έχουμε αμφιβολίες, ομολογώ, για το αν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στη Μογγολία το καλοκαίρι και από εκεί να διασχίσουμε την Κίνα. Πολλά σύνορα στο διάβα μας είναι κλειστά αυτόν τον καιρό.

Αν δεν διασχίσουμε την Κίνα, πώς όμως θα φτάσουμε στο Νεπάλ και στην Ινδία; Αυτές είναι οι σκέψεις μας αυτές τις μέρες, όμως δεν συνιστούν και πραγματικό πρόβλημα, όπως αυτά που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι ειδικά αυτόν τον καιρό. Χεστήκατε κάποιοι για τις ανησυχίες – πολυτελείας που έχουμε και πολύ καλά κάνετε.

Όμως τι θα γίνει αν δεν μπορέσουμε να προχωρήσουμε; Σίγουρα, όπως είμαστε σήμερα, δεν πρόκειται να επιστρέψουμε πίσω. Και πού πίσω; Ελλάδα; Ιταλία; Αν κολλήσουμε θα σταματήσουμε. Θα πάρουμε μια ανάσα. Θα σκεφτούμε. Και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε.

Σας ευχόμαστε με αγάπη ό,τι καλύτερο. Μείνετε ψύχραιμοι και υγιείς πάνω απ’ όλα!_Άκης Τεμπερίδης

Share This