Ειρηνικός ή θάλασσα Κορτές;

από | Αυγ 25, 2022 | Άρθρα, Βόρεια Αμερική, Μεξικό

Ο δρόμος που διασχίζει την Μπάχα Καλιφόρνια από βορρά προς νότο λέγεται Carretera Federal 1, ή απλούστερα Mexico 1. Η συνολική απόσταση από την Τιχουάνα μέχρι το Κάβο Σαν Λούκας είναι 1.711 χιλιόμετρα.

κείμενο & φωτογραφίες: Άκης Τεμπερίδης 

Ο δρόμος διασχίζει την ενδοχώρα της χερσονήσου, η οποία είναι άνυδρη έρημος με εκατομμύρια κάκτους Σαγκουάρο και αρκετά βουνά, κάποια μάλιστα ηφαιστειογενή. Αντίθετα με αυτό που φαίνεται στον χάρτη, μπορεί να ταξιδεύεις για ώρες και να μη βλέπεις θάλασσα.

Στο βόρειο τμήμα, η εθνική ακολουθεί την ακτή του Ειρηνικού, ενώ νότια από τη Σάντα Ροσαλία μέχρι το Λορέτο περνά δίπλα από τις παραλίες της θάλασσας Κορτές. Αντίθετα με ό,τι περιμέναμε, ο Αύγουστος, καθότι ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου, είναι χαμηλή τουριστικά περίοδος, οπότε η κίνηση ήταν ελάχιστη σε όλο το μήκος και το ταξίδι ευχάριστο, παρότι κινούμασταν με μέση ταχύτητα 60 χλμ./ώρα.

Αυτό που επίσης δε γνωρίζαμε είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις δύο ακτές της χερσονήσου. Η δυτική είναι αρκετά δροσερή, ακόμη και τον Αύγουστο, χάρη στο καθημερινό φαινόμενο της ομίχλης που δημιουργείται από τα ρεύματα του Ειρηνικού. Όμως οι παραλίες δεν είναι ιδανικές για κολύμπι, παρά μόνο για σερφ.

Αν επιθυμείς, λοιπόν, μεσογειακού τύπου διακοπές, η ανατολική ακτή είναι μονόδρομος, μόνο που μέσα στο κατακαλόκαιρο ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας είναι αποπνικτικός κάποιες μέρες. Το μυστικό είναι λοιπόν να βρεις μία παραλία και να είσαι όλη μέρα μέσα στο νερό, αυτό δηλαδή που κάναμε κι εμείς.

Τις καλύτερες παραλίες τις βρήκαμε ανάμεσα στην όαση του Μουλεχέ (Mulegé) και το Λορέτο. Η αγαπημένη μας; Μάλλον αυτή που βλέπετε στο πρώτο σαλόνι του άρθρου, ονόματι Ελ Ρεκεσόν (El Requeson), το οποίο σημαίνει ανθότυρο στα ισπανικά. Παρότι οι καλές ακτές της ανατολικής ακτής είναι ελεγχόμενες και πληρώνεις 200 πέσος (10 ευρώ) για το αυτοκίνητο, δεν έχουν γλυτώσει ούτε αυτές από κουτάκια και καπάκια μπίρας στον πλούσιο βυθό τους._A.T.

Share This