Μία πρωτεύουσα σαν τεράστιο mall

από | Οκτ 24, 2019 | Ευρώπη, Ημερολόγια, Μολδαβία

Ταξιδεύοντας στην επαρχία της Μολδαβίας γρήγορα θα καταλάβετε ότι δεν έχει κάτι το ενδιαφέρον να σας κρατήσει. Μέχρι που θα φτάσετε στο Κισινάου. 

Δεν πρόκειται μόνο για την πρωτεύουσα μιας φτωχής χώρας (της φτωχότερης στην Ευρώπη) αλλά για τη λοκομοτίβα της οικονομίας της αντιπροσωπεύοντας το 60% περίπου του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. 

Και μόνο γι’ αυτό, το Κισινάου θα άξιζε τον τίτλο της πόλης- κράτους. Όμως πώς είναι η ζωή στην πόλη αυτή καθαυτή; Ο πληθθυσμός της ίσα που ξεπερνά τις 500.000, όμως για κάποιο λόγο μοιάζει μεγαλύτερη. 

Το Κισινάου είναι ένα κράμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, σοβιετικού μεγαλείου σταλινικού τύπου, τεράστιων λεωφόρων, πάρκων και πλατειών αλλά και μοντέρνων κτιρίων που χτίστηκαν τη μετασοβιετική, καπιταλιστική περίοδο.

Με αυτά τα δεδομένα, το Κισινάου μπορεί να μην είναι η ομορφότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ούτε όμως είναι και άσχημη στο κέντρο. Σίγουρα είναι από τις πιο περίεργες. 

Μέσα στη μέρα είναι ολοζώντανη σαν πόλη, με πολύ κόσμο στα πεζοδρόμια και αυτοκίνητα στην κεντρική λεωφόρο Στέφαν Σελ Μάρε.

 

Share This

Share this post with your friends!