Η χώρα που δεν υπάρχει στο χάρτη

Οκτ 25, 2019 | Ευρώπη, Ημερολόγια, Μολδαβία

Έχετε ακούσει για μία χώρα που τη λένε Τρανσνίστρια; Πριντνεστρόβια μήπως; Ή Υπερδνειστερία στα ελληνικά;

Ομολογώ δεν την είχαμε ακούσει ούτε εμείς μέχρι που φτάσαμε στη Μολδαβία. Και αφότου την επισκεφτήκαμε, μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι υφίσταται παρότι δεν θα τη βρείτε στο χάρτη, ούτε στη λίστα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσημη ονομασία της είναι PMR – Pridnestrovian Moldavian Republic. 

Η ύπαρξη της Υπερδνειστερίας μέσα στο έδαφος της Μολδαβίας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα κράτος εν κράτει που δεν είναι αναγνωρισμένο από κανένα μέλος του ΟΗΕ – το οποίο καταλαμβάνει μία στενή λωρίδα γης στην ανατολική όχθη του Δνείστερου ποταμού, παράλληλα με τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας. 

Οι κάτοικοί της Υπερδνειστερίας είναι κατά 34% Ρωσικής καταγωγής και κατά 33% Μολδαβικής αλλά η επίσημη γλώσσα τους είναι τα ρωσικά.

Ενώ στο Κίσιναου οι πινακίδες στους δρόμους και στα καταστήματα είναι στα ρουμανικά με λατινικούς χαρακτήρες, στο Τιρασπόλ – την πρωτεύουσα του ψευδοκράτους – όλες οι πινακίδες είναι στα κυριλλικά. Μάλιστα και τα ρουμανικά τα γράφουν με κυριλλικούς χαρακτήρες. 

Η Υπερδνειστερία έχει δική της σημαία, δική της εκλεγμένη κυβέρνηση, Βουλή, στρατό και αστυνομία. Και δικό της νόμισμα, το ρούβλι, με ισοτιμία πολύ κοντινή στο Λέου της υπόλοιπης Μολδαβίας. Τα αυτοκίνητα έχουν διαφορετικές πινακίδες. 

Η σημαία της χώρας είναι κοκκινοπράσινη και εη μοναδική στον κόσμο που φέρει το κομμουνιστικό σφυροδρέπανο μαζί με ένα αστέρι.

Όμως οι κάτοικοι της χώρας δεν μπορούν να έχουν διαφορετικό διαβατήριο, άρα για να πάνε στο εξωτερικό πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Μολδαβικό ή το ρωσικό, μια και αρκετοί έχουν και ρωσική υπηκοότητα.   

Ταξιδεύοντας από το Κίσιναου προς το Τιρασπόλ, δεν σε προειδοποιεί κανένας ότι θα αλλάξεις χώρα, απλά ακολουθείς τις πινακίδες για Μπέντερ, Τιρασπόλ και Οδησσό. Και σε κάποια στιγμή φτάνεις σε έναν συνοριακό σταθμό. 

Δίνεις διαβατήριο, το περνούν στα δεδομένα τους και δεν το σφραγίζουν αλλά σου δίνουν ένα χαρτάκι εισόδου στα ρωσικά. Στο τέλος σου ζητούν να πληρώσεις έναν οδικό φόρο (road tax) της τάξης που μας κόστισε 58 ρούβλια ή 64 λέι, ή 4 ευρώ. 

Στο λυόμενο γραφείο όπου πληρώσαμε το φόρο, ο υπάλληλος υπήρχαν επιγραφές κατά της διαφθοράς με χρήσιμα τηλέφωνα για να απευθυνθείς 24 ώρες το 24ωρο.

Ο νεαρός αστυνομικός που ξόδεψε 10 λεπτά από τη ζωή του για να εισπράξει το “κράτος” του 4 ευρώ ήταν ευγενέστατος και μάλιστα με ρώτησε από που ήξερα την Πριντνεστρόβια: “από το Google” του απάντησα. 

Ο δρόμος για το Τιρασπόλ είναι φωταγωγημένος τη νύχτα και σε καλύτερη κατάσταση από το δίκτυο της υπόλοιπης Μολδαβίας. 

Αφού περάσαμε τη γέφυρα του Δνείστερου κάναμε μία στάση στο σουπερμάρκετ Sherif – πάμφθηνο και με πλούσια γκάμα προίόντων σαν το Metro ένα πράμα. Πολύ σύντομα θα καταλαβαίναμε ότι η εταιρία Sherif έχει μονοπωλήσει τα πάντα, από σούπερμάρκετ και βενζινάδικα μέχρι τράπεζες, βιομηχανία υφάσματος και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. 

Το Τιρασπόλ – Τυρασπόλη στα ελληνικά – είναι μία άσχημη πρωτεύουσα με σοβιετική ρυμοτομία και αισθητική. Κάνει αίσθηση ότι τα σήματα της πρώτην ΕΣΣΔ και τα αγάλματα του Λένιν έχουν παραμείνει ανέπαφα και διατηρούνται μέχρι σήμερα. 

Στην κεντρική λεωφόρο είναι χαρακτηριστικό το άγαλμα ενός τοπικού ήρωα πάνω στο άλογο και από την άλλη το μνημείο των ηρώων της χώρας με ένα σοβιετικό άρμα T-34 δίπλα στην εκκλησία με τον χρυσό τρούλο. 

Να σημειώσω ότι όταν η Μολδαβία αποσχίστηκε από την ΕΣΣΔ το 1990 και έγινε εν συνεχεία ανεξάρτητο κράτος, οι κάτοικοι της Υπερδνειστερίας προτίμησαν να παραμείνουν στην ΕΣΣΔ, η οποία τελικά κατέρρευσε το 1991. 

Το 1992 ακολούθησε ένας αιματηρός πόλεμος ανάμεσα στην Πριντνεστρόβια και τη Μολδαβία αλλά από την ανακωχή μέχρι σήμερα η χώρα των 500.000 κατοίκων ούτε ενώθηκε ποτέ με τη Μολδαβία, έγινε ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος χωρίς να αναγνωριστεί επίσημα από κανένα άλλο – με εξαίρεση τρεις πρώην, αντίστοιχες μετασοβιετικές δημοκρατίες. 

Μείναμε δύο μέρες στην Τυρασπόλη αλλά δεν καταφέραμε να μιλήσουμε με κάποιον ντόπιο. Αγγλικά δεν μιλά σχεδόν κανείς ενώ τα ρωσικά μας είναι περιορισμένα σε δύο λέξεις: σπασίμπα και παζάλστα. Οπότε δεν έχουμε ρεπορτάζ σε βάθος. 

Οι τιμές πάντως – όπως και στην υπόλοιπη Μολδαβία – είναι πολύ χαμηλές. Το diesel κοστίζει μόλις 0,8 ευρώ ενώ τα ψώνια στο σούπερμαρκετ είναι πάμφθηνα. 

Να πούμε ότι από την Pridnestrovia βγήκαμε και μπήκαμε στην Ουκρανία. Διαβάσαμε ότι όποιος μπαίνει από εκείνα τα σύνορα δεν του βάζουν σφραγίδα εισόδου στο διαβατήριο οι αρχές του κρατιδίου γι’ αυτό και ίσως ο ταξιδιώτης να έχει πρόβλημα στην έξοδο από τη Μολδαβία για τη Ρουμανία. 

Το ερώτημα που μας καίει τώρα είναι: θα προσθέσουμε την Υπερδνειστερία στις χώρες που έχει επισκεφτεί το The World Offroad ή όχι; Εσείς τι λέτε;

Share This

Share this post with your friends!