Περιβαλλοντική δράση με τη Navarino!

Μαρ 24, 2023 | Άρθρα, Βόρεια Αμερική, Γουατεμάλα, Νέα, Χορηγοί

Το The World Offroad σε συνεργασία με τη Navarino ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα περιβαλλοντικής δράσης από τη Γουατεμάλα, όπου ενθαρρύνουμε τις μαθήτριες ενός σχολείου να καθαρίσουμε μαζί το χωριό τους στη λίμνη Ατιτλάν από σκουπίδια και πλαστικά. 

Σε συνεργασία με τον χορηγό μας, πάροχο δορυφορικής επικοινωνίας Navarino, ξεκινάμε από αυτόν τον Μάρτιο μία σειρά μηνιαίων δραστηριοτήτων με θέμα το περιβάλλον στις πιο φτωχές χώρες της κεντρικής Αμερικής. Μία πρωτοβουλία που έρχεται να χαρίσει μία νέα, ακόμη πιο ουσιαστική διάσταση στο ταξίδι μας. 

Στις 9 Μαρτίου, συναντηθήκαμε οι τρεις μας με τις νεαρές σπουδάστριες και τους εθελοντές δασκάλους του σχολείου Lisi, το οποίο βρίσκεται στο γραφικό – αλλά ευαίσθητο περιβαλλοντικά – χωριό Σαν Χουάν Λα Λαγκούνα, στις όχθες της περίφημης λίμνης Ατιτλάν. Στόχος μας, να θέσουμε ένα ερώτημα:πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς και το περιβάλλον σας;

Η ηφαιστιακή λίμνη, την οποία πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο όμορφη στον κόσμο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.562 μέτρων. Όμως δεν είναι αμόλυντη, καθώς αντιμετωπίζει διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, από τη μόλυνση των υδάτων που συνεπάγεται ασθένειες που απειλούν την υγεία των ψαριών μέχρι τον υπερπληθυσμό των παράκτιων κοινοτήτων και από την έλλειψη διαχείρισης των αποβλήτων και των απορριμμάτων στην έντονη αποψίλλωση των δασών . Και αυτά είναι μόνο τα κυριότερα προβλήματα της περιοχής. 

Η πυκνότητα του πληθυσμού – κάτι που οφείλεται και στη μορφολογία του εδάφους περιφερειακά της λίμνης – και η επιστροφή της τουριστικής κίνησης μετά τη νηνεμία της πανδημίας, απειλούν επίσης την Ατιτλάν, όπως και κάθε άλλη περιοχή στη Γουατεμάλα. Χωριά των γηγενών Μάγια, όπως το Σαν Χουάν Λα Λαγκούνα, στα οποία οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν ακόμη την τοπική γλώσσα Tz’utujil, παράγουν περισσότερη “basura” (σκουπίδια), πλαστικά, γυαλί και μέταλλο απ’ όσο μπορούν να διαχειριστούν.

Το αποτέλεσμα είναι, όλα τα χωριά να είναι περιφερειακά “διακοσμημένα” με ολόκληρα χωράφια από πλαστικά μπουκάλια, κουτάκια αναψυκτικών, απορρίμματα και σακουλάκια από γαριδάκια, λειτουργώντας ως παιδικές χαρές για πολυάριθμα αδέσποτα που αναζητούν τροφή. Το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά τα απορρίμματα, αν δεν καούν – όπως συνηθίζεται ακόμη – καταλήγουν, είτε στα γύρω δάση, είτε στον πάτο της λίμνης. 

Χάρη στην πρωτοβουλία και την οικονομική υποστήριξη της Navarino για την αγορά των απαραίτητων αναλώσιμων, αναλάβαμε λοιπόν εθελοντική δράση στο χωριό των 8.000 κατοίκων, και με αυτόν τον τρόπο μάθαμε και προσεγγίσαμε το πρότυπο σχολείο Lisi, το οποίο διδάσκει την αγγλική γλώσσα και γραμματειακές γνώσεις σε αγόρια και κορίτσια εφηβικής ηλικίας. Έτσι, συναντηθήκαμε νωρίς το πρωί με τις  estudiantes και τις δασκάλες τους, οι οποίες είναι συνήθως εθελόντριες από το εξωτερικό, οι οποίες εναλλάσσονται στις τρεις τάξεις του σχολείου. 

Αρχικά μιλήσαμε στις μαθλητριες για τη σημασία της περιβαλλονικής προστασίας και τις δώσαμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ελαχιστοποιούν και να διαχειρίζονται απορρίμματα και πλαστικά, με βάση την εμπειρία που έχουμε κι εμείς από τη ζωή μας στον δρόμο. Στη συνέχεια, σχηματίσαμε μία ομάδα 20 εθελοντών, μοιράσαμε γάντια και πλαστικές σακούλες και αναλάβαμε δράση στις γειτονιές του χωριού, όπου η ποσότητα των απορριμμάτων είναι πραγματικά ανυπόφορη. Οργανωθήκαμε μάλιστα σε μικρές ομάδες των τριών, στις οποίες άλλοι μάζευαν απορρίμματα, άλλοι πλαστικά και άλλοι μέταλλο και γυαλί.   

Λόγω της ζέστης και της υγρασίας, η δραστηριότητα που κράτησε μισή μέρα, αποδείχτηκε κοπιαστική. Όμως το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό μέχρι το μεσημέρι που πήγαμε για φαγητό στην κεντρική αγορά. 35 μεγάλες σακούλες των 80 λίτρων μαζέψαμε στην κεντρική πλατεία του Σαν Χουάν Λα Λαγκούνα, τα οποία ανέλαβε να μαζέψει και να προωθήσει στην κοντινότερη πόλη ένα μικρό φορτηγό. Μπροστά στα απορημένα βλέμματα συνήθως ντόπιων και επισκεπτών, κάποιοι από τους οποίους δε δίστασαν να συμμετάσχουν εθελοντικά.

Μπορεί να μη μαζέψαμε παρά ένα μικρό μέρος των σκουπιδιών του χωριού, όμως κάναμε μία αρχή και δώσαμε ένα δείγμα γραφής και για τους ντόπιους.  

Δε γνωρίζουμε αν το πλαστικό, τοι μέταλλο και το γυαλί που συγκεντρώσαμε, θα ανακυκλωθεί όπως μας είπαν, όμως τουλάχιστον μία μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων εμπνεύστηκε να ασχοληθεί έμπρακτα με τον καθαρισμό του χωριού, συμμετέχοντας σε μία δραστηριότητα που έγινε αντικείμενο συζήτησης τις μέρες εκείνες. 

Η πρώτη μας μέρα εθελοντισμού με τη Navarino ολοκληρώθηκε με μία ευχάριστη έκπληξη που επιφυλάσσαμε στις μαθήτριες του σχολείου. Χάρη στην ευγενική δωρεά της Navarino, είχαμε φροντίσει να αγοράσουμε έναν φορητό υπολογιστή 16 ιντσών της Dell από την τοπική αγορά και τον δωρίσαμε στο σχολείο, ώστε οι εκπαιδευτές να έχουν ένα τουλάχιστον εργαλείο για τα μαθήματα γραμματειακής υποστήριξης. 

Η επόμενη στάση για εθελοντισμό στα πλαίσια του Παγκόσμιου Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Navarino, θα είναι στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου σας επιφυλάσσουμε μία όμορφη δραστηριότητα. Δείτε εδώ τις φωτογραφίες και τα βίντεο της δράσης μας στην υπέροχη – παρά την επιβάρυνση – λίμνη Ατιτλάν της Γουατεμάλας. 

εθελοντές

σακούλες σκουπιδιών

λίτρα απορριμμάτων & πλαστικών

Share This